Análises de Microbiologia

As análises Microbiológicas tem como principais objetivos identificar e classificar a contaminação em alimentos durante todo o processo de fabricação, desde da matéria-prima, passando por sua manipulação, uso de equipamento e controle do ambiente, bem como o produto final.

ANÁLISES MICROBIOLÓGICAS  METODOLOGIA
Água tratada, Água não tratada, Água de poço artesiano, Água de poço semi-artesiano e Gelo
Bactérias heterotróficas  Standard Methods for the examination of Water and Wastewater 22nd Edition.
Contagem total de bactérias mesófilas aeróbias a 22ºC ± 2ºC ISO 6222:1999 - Water quality - Enumeration of culturable micro-organisms - Colony count by inoculation in a nutrient agar culture medium. 
Contagem total de bactérias mesófilas aeróbias a 36ºC ± 2ºC  ISO 6222:1999 - Water quality - Enumeration of culturable micro-organisms - Colony count by inoculation in a nutrient agar culture medium. 
Contagem total de Clostridium perfringens incluindo esporos a 44ºC ± 1°C   Anexo III e Nota 2 da Directiva 98/83/CE, do Conselho, de 3 de Novembro de 1998. Relativa à qualidade da água destinada ao consumo humano. Jornal Oficial das Comunidades Européias, L 330, 1998. 
Contagem total de Enterococcus spp. a 36ºC ± 2ºC ISO 7899-2:2000 - Water quality - Detection and enumeration of intestinal enterococci - Part 2: Membrane filtration method.
Detecção e Contagem de Coliformes totais ISO 9308-1:2000 - Water quality - Detection and enumeration of Escherichia coli and coliform bacteria – Part 1: Membrane Filtration Method.
Detecção e Contagem total de Escherichia coli ISO 9308-1:2000 - Water quality - Detection and enumeration of Escherichia coli and coliform bacteria – Part 1: Membrane Filtration Method.
Determinação do Número Mais Provável (NMP) de Clostridium perfringens  ISO 6461-1: 1986 - Water quality -- Detection and enumeration of the spores of sulfite-reducing anaerobes (clostridia) -- Part 1: Method by enrichment in a liquid medium 
Enterococos/Estreptococos fecais  Standard Methods for the examination of Water and Wastewater 22nd Edition.
Número Mais Provável Coliformes termotolerantes Standard Methods for the examination of Water and Wastewater 22nd Edition.
Número Mais Provável Coliformes totais  Standard Methods for the examination of Water and Wastewater 22nd Edition.
Número mais Provável de Escherichia coli Standard Methods for the examination of Water and Wastewater 22nd Edition.
Alimentos de Origem Animal e Vegetal, Bebidas, Alimentos Processados e Alimentos para animais
Contagem total de bactérias mesófilas aeróbias ISO 4833 - Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Horizontal method for the enumeration of microorganisms.
Contagem total de bactérias mesófilas aeróbias  AOAC Official Methods of Analysis. Microbiological Methods.19th ed. 2012. 
Contagem de Clostrídios Sulfito Redutores  ISO 15213:2003 - Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Horizontal method for the enumeration of sulfite-reducing bacteria growing under anaerobic conditions.
Contagem Total de Clostridium perfringens  ISO 7937 - Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Horizontal method for the enumeration of Clostridium perfringens - Colony-count technique.
Coliformes Totais, Termotolerantes e Escherichia coli - (Petrifilm Coliform Count Plate).  AOAC Official Methods of Analysis.19th ed. 2011. 
Coliformes Totais e Escherichia coli - (Petrifilm Coliform Count Plate, Petrifilm High-Sensitivity Coliform Count Plate, Petrifim E.coli/Coliform Count Plate, Petrifilm Rapid Coliform Count Plate/3M).  AOAC Official Methods of Analysis. Microbiological Methods.19th ed. 2012. 
Contagem de Enterobacteriaceae - (Petrifilm Enterobacteriaceae Count Plate method).  AOAC Official Methods of Analysis.19th ed. 2011. 
Cotagem Total de Enterobactérias  ISO 21528 – 2: 2004 - Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Horizontal methods for the detection and enumeration of Enterobacteriaceae -- Part 2: Colony-count method. 
Contagem Total de Staphylococcus coagulase positiva  ISO 6888 - 1: 1999 - Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of coagulase-positive staphylococci (Staphylococcus aureus and other species) -- Part 1: Technique using Baird- Parker agar medium. ISO 6888 – 1: 2009/Amd 1:2003.                                                                                         
Número Mais Provável de Staphylococcus coagulase positiva  ISO 6888-3:2003 Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Horizontal method for the enumeration of coagulase-positive staphylococci (Staphylococcus aureus and other species) - Part 3: Detection and MPN technique for low numbers. 
Micro-organismos proteolíticos APHA. Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods. Chapter 16. 4ªed.2001. 
Detecção de Listeriaspp e Listeria monocytogenes - Determinação qualitativa pela técnica de Presença/Ausência  ISO 11290-1:1996. 
Detecção presuntiva de Listeria monocytogenes - Determinação qualitativa pela técnica de Presença/Ausência. (VIDAS LMO2. Assay).  AOAC Official Method 2004.02 - Evaluation of VIDAS Listeria monocytogenes II (LMO2) Immunoassay Method for the Detection of Listeria monocytogenes in Foods. Official Methods of Analysis of AOAC INTERNACIONAL. 2005, 18th Ed., Chapter 17, p. 233-234.
Detecção deSalmonella spp ISO 6579:2002 - Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the detection of Salmonella spp.  ISO 6579:2002/Cor 1:2004.
Detecção presuntiva de Salmonella spp - Determinação qualitativa pela técnica de Presença/Ausência. (VIDAS®).  AOAC Official Methods 2004.03 Salmonella in Foods. Enzyme – Linked Fluorescent Assay (ELFA) Screening Method. 19th ed. 2012. 
Contagem presuntiva de Bacillus cereus ISO 7932 -  Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of presumptive Bacillus cereus - colony-count technique at 30 degrees C.  
Micro-organismos proteolíticos  APHA. Compendium of Methods for the Microbiological Examination of Foods. Chapter 16. 4ªed.2001. 
Contagem de microrganismos mesófilos aeróbios viáveis a 30ºC e caracterização de Bacillus sporothermodurans -Produtos UHT após 07 de pré incubação  IN 62, de 26/08/2003 - MAPA 
Determinação de Número Mais Provável (NMP) de Mesófilos Aeróbios capazes de causar alteração em Produtos Lácteos UHT e Esterilizados.  IN 62, de 26/08/2003 - MAPA 
Contagem de Escherichia coli genérica (Coliforme a 44ºC ou Termotolerante) ISO 16649-2:2001 - Microbiology of food and animal feeding stuffs -Horizontal method for the enumeration of beta-glucuronidase-positive Escherichia coli - Part 2: Colony-count technique at 44 degrees C using 5-bromo-4-chloro-3-indolyl beta-D-glucuronide.
Contagem de Escherichia coli a 35ºC ± 1ºC AOAC 998.08 Escherichia coli Counts in Poultry, Meats, and Seafood, Dry Rehydratable Film Method (Petrifilm EC Plate Method) (3M Microbiology, 225-5S 3M Center, St. Paul, MN 55144, USA).
Contagem e identificação de bactérias acidófilas específicas  ISO 9232 IDF 146 - Yogurt -Identification of characteristic microorganisms (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus)
Contagem total de bactérias acidófilas específicas ISO 7889 IDF 117 - Yoghurt - Enumeration of characteristic microorganisms - Colony-count techinique at 37ºC ± 1ºC.
Contagem total de Bolores e leveduras a 25°C ± 1°C ISO 21527-1:2008  Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds – Part 1: Colony count technique in products with water activity greater than 0,95.
ISO 21527 - Microbiology of food and animal feeding stuffs – Horizontal method for the enumeration of yeasts and moulds – Part 2: Colony count technique in products with water activity less than or equal to 0,95.
ISO 6611 IDF 94 – second edition 2004-10-15 – Milk and Milk products – Enumeration of colony-forming units o yeasts and/or mulds – Colony-count technique at 25ºC.
Contagem total de coliformes a 30ºC ± 1ºC ISO 4832 - Microbiology of food nd animal feeding stuffs - horizontal method for the enumeração of coliformes - Colony - count technique.
Contagem total de coliformes a 37ºC ± 1°C IN 62, de 26/08/2003 - MAPA 
Contagem total de leveduras específicas ISO 6611 IDF 94 – second edition 2004-10-15 – Milk and Milk products – Enumeration of colony-forming units of yeasts and/or mulds – Colony-count technique at 25ºC.
Contagem total de Staphylococcus aureus  BAM - Bacteriological Analytical Manual - Staphylococcus aureus - Authors Reginald W. Bennett and Gayle A. Lancette.
2003.11 3MTM PetrifilmTM Staph Express Count Plate Method for the Enumeration of Staphylococcus aureus in Selected Types of Meat, Seafood, and Poultry (3M Microbiology, 3M Center, Building 260-6B-01, St. Paul, MN 55144-1000, USA)
Número Mais Provável de Staphylococcus aureus BAM - Bacteriological Analytical Manual - Staphylococcus aureus - Authors Reginald W. Bennett and Gayle A. Lancette.
2003.11 3MTM PetrifilmTM Staph Express Count Plate Method for the Enumeration of Staphylococcus aureus in Selected Types of Meat, Seafood, and Poultry (3M Microbiology, 3M Center, Building 260-6B-01, St. Paul, MN 55144-1000, USA)
Detecção de Vibrio colerae ISO 21872 - 1: 2007 - Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Horizontal method for the detection of potentially enteropathogenic Vibrio spp. -- Part 1: Detection of Vibrio parahaemolyticus and Vibrio cholerae.
Detecção de Vibrio parahaemolyticus ISO 21872 - 1: 2007 - Microbiology of food and animal feeding stuffs -- Horizontal method for the detection of potentially enteropathogenic Vibrio spp. -- Part 1: Detection of Vibrio parahaemolyticus and Vibrio cholerae.
Esterilidade comercial  IN 62, de 26/08/2003 - MAPA 
Número Mais Provável de coliformes a 35ºC ± 0,5ºC - 50 mL American Public Health Association (APHA). Compedium of Method for the Microbiological Examination of Foods. KORNACKI, J.L.; JOHNSON, J. L. Enterobacteriaceae, Coliforms, and Escherichia coli as quality and safety indicators.
Número Mais Provável de coliformes a 35ºC ± 0,5ºC por grama ISO 4831 - Microbiology of food and animal feeding stuffs - Horizontal method for the detection and enumeration of coliforms - Most probable number technique.
Número Mais Provável de coliformes a 45ºC ± 0,2ºC  APHA - American Public Health Association. Compendium of methods for the microbiological examination of foods- KORNACKI, J.L.; JOHNSON, J. L. Enterobacteriaceae, Coliforms, and  Escherichia coli as quality and safety indicators. 
IN62, de 26/08/2003 - MAPA 
Número Mais Provável de coliformes totais ISO 4831 - Microbiology of food and animal feeding stuffs - Horizontal method for the detection and enumeration of coliforms - Most probable number technique.
IN 62, de 26/08/2003 - MAPA 
Número Mais Provável de microrganismos mesófilos aeróbios viáveis a 30º e caracterização de Bacillus sporothermodurans - Produtos pastososos e viscosos UHT após 07 dias de pré incubação IN 62, de 26/08/2003 - MAPA 
Controle ambiental e Controle de Manipuladores e Equipamentos
Exposição de placas por 15 minutos 
Análise de Swab 

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